Огляд польської штурмової гвинтівки MSBS Grot

Grot – доволі нова штурмова гвинтівка, яка розроблена та виробляється у дружній Польщі. Деяка кількість (в ЗМІ було про 10 000 штук) була поставлена у нашу армію. Після того, як я почув нарікання від наших військових, то почав розбиратись у питанні і виявилось, що перші версії (C16-FB-A0), які пішли у війська у 2017 році були з конструктивними недоліками. Пізніше карабіни допрацювали до версії C16-FB-A1, а потім і C16 FB-M2.

Grot, який завезено для цивільного ринку і, який я тестував, був вироблений восени 2022 року спеціально для українського ринку. Досвід використання його на тестах в мене перейшов за 300 пострілів (Тарас перед цим на ньому настріляв близько 200 пострілів). На цю кількість я не отримав жодної затримки, стріляючи в спекотний день з глушником. Для перевірки витривалості цього мало, але можу сказати свої враження про використання та ергономіку.

Карабін задумувався, як модульний, тому і поставляється з двома стволами: 16 (твіст 1:9) та 10,5″ (твіст 1:7) дюймів. На короткий ствол встановлено саундмодератор ASE UTRA SL7. Grot має поршньову газовідводну систему, що полегшує чищення та зменшує нагрів деталей.

З коротким стволом зброя дуже компактна та “розворотиста”. Для того, щоб пройти по українським нормам, приклад не складається на бік, він зафіксований, але є регулювання по довжині та підщичник.

В комплекті йде вертикальна рукоятка перенесення вогню, яка виявилася досить зручною, особливо коли цівка нагрівається від інтенсивної стрільби. Сама цівка має M-Lok інтерфейс на який можна встановити додаткове обладнання.

Двостороння рукоятка зведення, важіль скидання затворної затримки та запобіжник дуже зручні та значно полегшують життя. Стріляти та керувати для шульги буде дуже просто та зручно. Напрямок викидання гільз теж можна змінювати, але я чесно скажу, що не пробував. Важіль затворної затримки взагалі дуже цікавий конструктивно і зручно натискається вказівним пальцем.

Під час стрільби з лівого плеча зі стандартним напрямком викиданням гільз, вихлоп в обличчя є, хоча й не так сильно, як з AR-15.

Складані металеві мушка та цілик вже встановлені, цілик має діоптри двох діаметрів, для ближніх мішеней та дальніх.

Баланс зміщений вперед (за рахунок модератора), але це зменшує підкидання ствола що позитивно впливає на купність. До речі, саундмодератор на стволах такої довжини є, на мою думку, практично обов’язковим, тому що без нього буде звук, як із гаубиці та величезний “фаєрбол”. До речі, працює цей саундмодератор просто фантастично. Якщо ви колись чули гучність пострілу з короткого ствола без модератора та послухаєте гучність постріл з Грота з Ase Utra SL7, то ви зрозумієте наскільки ефективно він зменшує звук пострілу.

Що звернуло на себе увагу так це те, як гарно та чітко приєднується магазин, який йде з Grot’ом. Хоча й останнє покоління магазинів Magpul не сумісне з цією зброєю.

З глушником зброя набагато швидше нагрівається під час інтенсивної стрільби, тому я б радив на нього якісний чохол.

Загальні враження дуже позитивні, але будемо тестувати далі, щоб особисто випробувати нове покращення покоління.

Деталі та вартість:https://bit.ly/43ofqT5