Що таке карабін пістолетного калібру?

Якщо ви почули слово «пісісі», це не зовсім те, що ви могли подумати, це англійська абревіатура «PCC», що означає Pistol Caliber Carbine. Це карабін пістолетного калібру або «пістолет-кулемет для цивільних».

Не дивлячись на те, що така зброя доступна українцям давно, популярною вона стала буквально кілька років тому. Причин тому було кілька. Асортимент збільшився, така зброя стала доступнішою, з’явились бюджетні патрони українського виробництва, її почали використовувати на змаганнях.

Багато хто мріє мати пістолет. По суті, карабін пістолетного калібру – це великий пістолет. Який має суттєві переваги у вигляді більшої керованості та кількості набоїв. Через те, що зброя впирається у плече, тримається за руків’я і цівку, контроль та використання суттєво спрощуються.

Головний недолік – це вартість самої зброї, вона вище середньої. Але на цьому недоліки і закінчуються, переваг дійсно маса.

  1. Простота використання. Зброя напівавтоматична, тобто для виконання пострілу вам потрібно лише натиснути на гачок.
  2. Невелика віддача. У порівнянні з рушницею 12го калібру, віддачі просто немає. Впоратись з нею зможе майже хто завгодно.
  3. Вставити магазин досить просто і ви будете мати велику кількість патронів, що дозволяє точно вразити ціль навіть у випадку промаху або навіть кількох промахів.
  4. Зброя легша, що значить, що потрібно менше фізичної сили, щоб її використовувати.
  5. Карабіни пістолетного калібру компактніші. Легше використовувати, зберігати, транспортувати.
  6. Зазвичай, мають можливість легко встановити коліматор, що робить використання ще простішим.
  7. Менше ймовірність рикошету під час стрільби, якщо порівнювати, наприклад, з калібром 223.
  8.  Також, менше пробивна здатність. Що теж означає більшу безпечність використання зброї.
  9. Більше подій, змагань, тренувань, тобто більше можливостей для використання.
  10. Недорогі набої, значно дешевші, наприклад, за 7,62х39.
  11. Ефективна дальність до 150 метрів, що досить непогано.

Використовуються у цій зброї пістолетні патрони, але дає така зброя масу переваг. Якщо порівнювати з омріяним пістолетом, то такий карабін є легшим у використанні і безпечнішим. Наприклад, через довжину ствола, набагато складніше навести ствол на себе під час неправильних маніпуляцій і зробити постріл в частини тіла. Звичайно ж, досвідчений стрілець, який вміє користуватись зброю такого не зробить.

Якщо не тюнінгувати внутрішні частини, як це роблять спортсмени у пошуку зменшення віддачі та ходу затвору для кращого результату на змаганнях, то працюють вони надійно.

Якщо дозволяє бюджет, то така зброя є чудовим вибором для самооборони, розважальної стрільби та спорту.

Є гарні новини, приїхали карабіни пістолетного калібру від Inter Ordnance.

Це дозволяє тренуватись з карабіном форм-фактору AR в два рази дешевше. Тобто по 17 гривень замість 33 гривні за постріл (найдешевші патрони на даний момент).

Зараз є і карабін, і апери:

Карабін Inter Ordnance M215 кал 9х21 16″:
https://bit.ly/3HeAWRk

Апер з коротким стволом 10,5 дюймів:https://bit.ly/3V7btyS

Апер з довгим столом 16 дюймів:https://bit.ly/41GmRnO

Моя стара стаття про карабіни пістолетного калібру та апери з порівнянням початкової швидкості кулі в залежності від довжини ствола (10,5 та 16 дюймів): https://gunmag.com.ua/karabin-pistoletnogo-kalibra-i-apper-ot-inter-ordnance/

Переваги та недоліки напівавтоматичної рушниці

Напівавтомат може бути зварювальний, а може бути 12го калібру. Ось про них ми і поговоримо у цьому дописі 🙂

Якщо раніше напівавтоматичні рушниці коштували дуже дорого або були ненадійними, то зараз ситуація повністю змінилась. Асортимент такий великий, що до мене регулярно звертаються за допомогою. У початківців просто очі розбігаються.

Напівавтомат коштує дорожче за помпу, а якщо це зброя від іменитих брендів, то коштує він на порядок дорожче. Наприклад, найпростіша самозарядна турецька рушниця Escort H112 від перевіреного виробника бюджетної зброї Hatsan, коштує всього 8700 гривень. Італійську красуню Breda B12i у найпростішій комплектації ви зможете придбати вже за 44880 грн.

Давайте розбиратися, які переваги надають напівавтоматичні дробовики і який вам потрібен.

  1. Ними простіше користуватися. Це дійсно так, менше шансів на помилку оператора тому що рушниця перезаряджається сама.
  2. Початківець може стріляти швидше. Все, що потрібно зробити для пострілу – це натиснути на гачок, все інше рушниця зробить сама.
  3. Потрібно менше фізичної сили. Окрім утримування рушниці вагою 2,5-3 кілограми, помпу ще потрібно й перезаряджати різким рухом. Це потребує деяких сил.

А тепер про недоліки.

  1. Вартість. Зазвичай, коштують значно дорожче помпових рушниць.
  2. Менш надійні. Це справедливо для дешевих рушниць, але рушниці середнього рівня майже всі працюють добре. Особливо, якщо вони чисті та змащені. Також, правильно підібраний патрон, який ви будете постійно використовувати, може гарантувати надійну роботу рушниці. Це значить патрон одного і того самого виробника, з однією і тією ж самою наважкою.
  3. Треба розібратись з органами керування, затворною затримкою, подачею патрона на лоток. Зазвичай, це не займає багато часу, але маніпуляції та усунення затримок треба вивчити.
  4. Чищення газовідвідних рушниць значно складніше.

Якщо ви вибираєте напівавтомат, то станете перед вибором: газовідвідна або інерційна рушниця. Одна використовує для перезаряджання порохові гази, інша віддачу від пострілу. Газовідвід має меншу віддачу та вважається більш надійним, але його доведеться ретельно чистити. Інерційка – сильніше штовхається, віддача відчувається сильніше, але її чищення – одне задоволення тому що гази не потрапляють всередину механізмів і не забруднюють їх.  Що ж до надійності, то інерційні рушниці вважаються менш надійними через те, що можуть працювати не коректно з поганою вкладкою в плече. Але якісні рушниці перезаряджаються після пострілу навіть якщо їх тримати просто у руках.

Окремо хотілось би обговорити напівавтомат із коробчастим магазином. Вони є менш надійними через специфіку подачі м’якої гільзи з магазину. Але, якщо підібрати патрон, чистити і змащувати не тільки рушницю але й магазини, доглядати з зброєю, то така рушниця може працювати надійно. Для початківця дуже корисною є можливість зарядити магазин на 10 патронів за кілька секунд, набагато легше ніж заряджати патрони по одному.

Якщо бюджет дозволяє, то є сенс придбати якісний напівавтомат. Тип вже вибирайте самі, краще всього потримати рушницю у руках, а ще краще постріляти у тирі або на стрільбищі.

Інформація та ціни на напівавтоматичні рушниці в Україні

Отримання дозволу на зброю не за місцем реєстрації

Відповідаю на ще одне часте питання про оформлення дозволу на зброю. Якщо ви зареєстровані за однією адресою, а фактично проживаєте за іншою, що робити? Якщо ви отримуєте дозвіл в перший раз, ви маєте піти в Дозвільну за місцем проживання. Будьте готові до того, що вам потрібно надати підтвердження того, що ви дійсно проживаєте за цією адресою. Це може бути, наприклад, договір оренди. Якщо це квартира ваших родичів, дружини, і т.д., то вам потрібно надати підтвердження родинних зв’язків. І це має бути не просто паспорт іншої людини, а ще й документ, що підтверджує ваш зв’язок.

Якщо у вас вже є дозвіл і ви переїжджаєте, то ви маєте в 10-денний строк повідомити про це Дозвільну по новому місцю проживання, написавши заяву. Вони надішлють запит і вашу справу їм передадуть.

До речі, ці документи ви маєте надавати кожного разу, навіть під час перереєстрації (подовження) дозволу.

Пам’ятка нового власника зброї

Отже, ви стали власником зброї! Пройшли бюрократичні процедури, вистояли черги і отримали таку омріяну зброю. Що ж далі?! По-перше, вивчіть Кодекс Стрільця, який вбереже від нещасних випадків.

Я завжди поводитимуся зі зброєю як із зарядженою.

Я ніколи не спрямую зброю туди, куди не хочу стріляти.

Перш ніж вистрелити, я завжди буду впевнений у своїй цілі і тому, що знаходиться перед мішенню та поза нею.

Я ніколи не торкнуся пальцем спускового гачка, поки зброю не буде спрямовано у бік мішені.

Щоб сталось щось непоправне, стрільцю потрібно порушити одразу кілька правил. Якщо порівнювати з правилами дорожнього руху, ці правила – це червоне світло світлофора, це подвійна суцільна лінія, їх категорично заборонено порушувати.

Пам’ятка нового власника зброї

  1. Стріляти ще не можна! Я знаю, що дуже хочеться, але треба зробити розконсервацію. Це значить – розібрати зброю, прибрати густе мастило (якщо є) і змастити деталі нейтральним маслом. Консерваційне мастило не підходить для змащування і може зашкодити нормальній роботі.
  2. Очей у вас всього двоє, вух у вас двоє і вони, на жаль, не відростають як у крабів клешні. Тому їх треба берегти! Окуляри – обов’язкові на стрільбищі. Подивіться на американських військових, думаєте вони просто так носять тактичні окуляри? Отож! Захищайте свої очі. Вуха – теж потребують захисту, беруші – добре, а повноцінні навушники – ще краще. Інколи достатньо постріляти один раз без захисту вух, щоб пошкодити слух надовго.
  3. Чохол. Щоб зброю було зручно носити та, щоб зброя була захищена від подряпин та ударів. Кейс не беріть, він важкий, громіздкий та незручний. Залиште його для авіа-подорожей та фільмів.
    До речі, сподіваюсь, що ви не зробили найпоширенішу помилку і не купили сейф на одну одиницю, бо потім захочеться ще, і ще, і ще…
  4. Далі нам знадобляться набої, але не купуйте найдорожчі, краще спитайте в когось досвідченого. Для кожної цілі є свої патрони. Колись мій брат купив дорогі чеські патрони для цивільного АК. З кожним пострілом вилітала блискуча красива гільза а стрілець поруч тільки цокав язиком і повторював: «У багатих свої причуди». Хоча причиною було бажання купити набої краще.
  5. Далі треба накупити побільше тюнінгу, тактичних рукавичок, балаклаву, розгрузку, сошки і  т.д. Насправді – ні. Купувати тюнінг бажано, коли ви дійсно відчуваєте якусь потребу, а не просто так. Звісно, інколи є потреба підняти собі настрій і щось купити, тут не можу сперечатися, сам такий. Але часто краще купити набої і тренування, а значить навички.
  6. Що ж, ви готові поїхати у ліс або яр, щоб випробувати свою зброю. Бо на стрільбищі ж дорого! Але будьте готові, що доведеться купувати нову зброю, бо стару можуть конфіскувати за стрільбу в не відведених для цього місцях. Ціни оренди тиру вже не здаються такими високими? І це не кажучи вже про небезпеку влучити в грибників, або випадкових перехожих.
  7. Вчіться тільки по відео у Ютубі, там всі експерти. Насправді, перевіряйте кого ви слухаєте і чи є у них достатній досвід. Відео можуть дати багато як правильних речей, так і відвертої нісенітниці.
  8. Вибираємо стрільбище, домовляємось і їдемо вчитись стріляти. Не женіться за «тактичною», «бойовою» стрільбою та іншими «секретними методиками спецназа». Для початку, вам потрібні стійкі навички поводження зі зброєю та знання правил безпеки на підсвідомості. Якщо просто, то чітко знати всі органи керування, необхідні маніпуляції та як не завдати шкоди собі та іншим.
  9. Немає єдиної «правильної» техніки стрільби. Вона еволюціонує з новими знаннями, досвідом, експериментами. Колись вважалось, що стріляти з пістолета треба з однієї руки, зараз така техніка є застарілою.
  10. Не забувайте вдягатися по погоді та брати з собою воду та їжу, часто на стрільбищах цього немає, а вони знаходяться далеко від цивілізації.
  11. Пам’ятайте, що під час транспортування зброя має бути розряджена. Обережно діставайте зброю з чохла, вертикально, НЕ проводячи стволом через оточуючих, це дуже неприємно. Якщо щось впало на землю, НЕ нахиляйтесь проводячи стволом через людей, контролюйте напрямок ствола.
  12. НІКОЛИ не заглядайте в ствол зброї (допускається лише кола вона розряджена та розібрана, наприклад, під час чищення).
  13. Завжди виконуйте команди інструктора, перевіряйте, що зброя розряджена.
  14. Ствол! Палець! Це команди, які будуть звучати, доки ви не звикнете, що напрямок ствола треба контролювати і не махати ним, а палець не можна тримати на гачку до того, як зброя виведена на ціль (і особливо під час заряджання, розряджання, переміщень та усування затримок).
  15. Якщо ви натиснули на гачок, а пострілу не було, НЕ розвертайтесь зі зброєю. Зберігайте напрямок ствола у безпечному напрямку і перевірте в чому проблема.
  16. Не використовуйте патрони, які випадково ви могли знайти, вони можуть бути схожі на ваш калібр, але призведуть до поламки зброї
  17. Чищення потрібно робити після кожного виїзду на стрільбище, навіть після одного пострілу. Якщо ж ви не зробили жодного пострілу, але потрапили під дощ, все одно доведеться розбирати, сушити та чистити зброю.
  18. Холості тренування виконуються ВИКЛЮЧНО з фальш-патронами. У випадку використання бойових набоїв, випадковий постріл – це лише питання часу.
  19. І нарешті – зберігайте зброю і набої безпечно, у сейфі, щоб виключити доступ сторонніх осіб.
  20. Розкажіть своїй родині про правила безпечного поводження зі зброєю та зробіть сімейний виїзд на стрільбище. Родина має розуміти, що зброя – це інструмент і його важливо використовувати правильно та безпечно.

Чи згодні ви з цими правилами? Що можете ще додати?

Віталій Педченко (https://www.facebook.com/vitaly.pedchenko/)

Переваги та недоліки гладкоствольних рушниць

Навіть у П’ятачка є дробовик і за статистикою, це найпопулярніша цивільна зброя в Україні. На руках 763 725 одиниць (на 2016 рік).


Якщо чесно, то я дивуюсь, коли дізнаюсь, що у людини немає зброї, навіть найпростішої гладкоствольної рушниці. Смартфон середнього класу вже давно коштує дорожче за неї! Але, якщо перефразувати американське прислів’я: «Рушниця в руках краще ніж поліція у смартфоні».
Гладкоствольна рушниця – це доступна і проста у оформленні зброя. Її можна використовувати для самооборони, полювання, практичної стрільби, спортінгу (стрільби по тарілочках, що летять). Тобто універсальність використання просто неймовірна. Бійці французького спротиву навіть використовували рушниці для пошкодження двигунів автомобілів окупантів.


Які її основні переваги?
Величезна зупиняюча дія. Енергетика 12го калібру така потужна, що на короткій дистанції цій зброї немає рівних. Власне, через це дробовики досі використовують військові та поліція, особливо під час операцій в будівлях. До речі, у літаку США, який привіз нам військову допомогу було помічено картечні патрони. Це значить, що така зброя гарантовано зупинить як розлюченого кабана, так і інші агресивні цілі навіть у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.


Обмежена дистанція. Коли зброя використовується для самооборони, або коли постріл на полюванні пішов повз мішень, то це на краще, що постріл небезпечний кількасот метрів, а не кілометрів, як у випадку з нарізною зброєю.

Проста конструкція, догляд і чищення. Розібрати та зібрати зможе будь хто. Зрозуміти, як використовувати – теж. А чистити гладкий ствол взагалі просто, та й живе він на десятки тисяч пострілів більше, а нарізна зброя може потребувати нового ствола вже через 10-15 тисяч пострілів.
Кілька типів патронів. Картеч, шріт, куля – три основні типи патронів, які значно розширюють можливості використання.
Найпростіше оформлення дозволу. Зброя популярна, вважається мисливською та небезпечна на обмеженій дистанції, тому й оформлення у районній дозвільній


Не потрібно робити відстріл у Науково-дослідних експертно-криміналістичних центрах раз на три роки для куле-гільзотеки. Якраз через те, що нарізів у стволі немає, тому і сенсу здавати кулі у гільзотеку теж немає.
Доступні набої. Доступна велика кількість типів, а якщо хочеться, то можна «крутити» й вдома. В цьому немає нічого складного і на даний момент (січень, 2022 року) це легально.


А які ж тоді недоліки?
Віддача. Потужність рушниці означає і відчутну віддачу. Хоча це більшою мірою залежить від патрону. Є також патрони зі зменшеною віддачею, які будуть комфортні більшості стрільців. І треба розуміти, що інколи на тренуваннях тендітну дівчину з правильною стійкою розгойдує віддачею менше ніж кремезного чоловіка.


Обмежена ефективна дистанція. Вона є і недоліком, бо кулею ефективно можна стріляти на 100, максимум 150 метрів, але тут вже сильно буде залежати від типу патрону, прицільних та навичок. В основному, дистанція використання не перевищує 100 метрів, а все інше – це вже бажання випробувати можливості своєї зброї.


Обмежена кількість патронів. Магазин гладкоствольної рушниці, зазвичай, всього лише 4-8 патронів. Саме тому власники часто ставлять подовжувачі магазинів та вчаться швидко заряджатися. Якщо порівнювати з ємністю карабінів з магазинами, то це дуже мало. Хоча патрони все ж таки дуже потужні, а один постріл 8мм картеччю це 9 вражаючих елементів з енергетикою, як пістолетна куля.


Що вибрати?
Вибрати можна один з багатьох типів, починаючи від класичної двостволки і закінчуючи помпами, напівавтоматами з трубчастими магазинами, або навіть напівавтоматами з коробчастими магазинами.

Рушниці в наявності, ціни та інформація.

Переваги і недоліки помпових рушниць

Помпа це не те, що використовують копачі бурштину на Рівненщині, але даю гарантію, що в них є і така, і така 😉

Помпова рушниця – вона дешева і вона є майже в кожного власника зброї. Навіть якщо перед вами високоточник з гвинтівкою і оптикою вартістю уживаного автомобіля, то добре його потрусивши, часто можна знайти в сейфі Hatsan з якого він починав.

Чому помпу беруть першою? Новий Хатсан це 200 доларів, 5500 гривень, це сума, яка доступна більшості українців. Беріть до уваги те, що той, хто купляє зброю вперше ще не зовсім розуміє для чого вона йому. Він ще не знає чи буде він стріляти чи йому це не сподобається і обирає найменше, і найдешевше зло. А ще йому здається, що перші витрати такі великі: довідки, сейф, окуляри, навушники, бандольєра, тому й хочеться зекономити, купивши недорогу зброю. Але він чи вона ще не знає, що основні гроші підуть на патрони 🙂

То ж помпа, це часто недорогий вхідний квиток в світ зброї. Потім, коли людина починає їздити на стрільбище, отримує досвід, нові знайомства, пробує різноманітні дисципліни, то починає розуміти, чого саме йому хочеться від зброї.

А поки що, новий власник зброї отримує ефективний засіб для самооборони та, можливо, полювання і спорту.

Які ж ще переваги у помпової рушниці? Простота. Так як після кожного пострілу ми самостійно тягнемо цівку на себе, щоб екстрагувати гільзу і штовхаємо цівку вперед, щоб подати новий патрон, конструкція дуже проста. Ніяких додаткових поршнів, пружин і т.д. Це означає менше шансів, що щось зламається, легше розбирати, обслуговувати та навіть ремонтувати.

Легко опанувати. Навчитися користуватися можна дуже швидко, хоча стати професіоналом потребує часу. Але базові навички отримуються буквально на першому тренуванні, за умови гарного інструктора і достатньої кількості часу та набоїв. Хоча базові навички напівавтоматом займають стільки ж часу, основний час іде на маніпуляції органами керування, а не на роботу цівкою.

Чищення – ну дуже просте. Хтось взагалі не чистить, хоча це помилка, за зброєю треба доглядати бо буде іржавіти, бруднитися і все це вже просто механічно буде заважати нормальній роботі. Знову ж таки, немає «зайвих» деталей, немає газового поршня, чистити регулярно можна лише ствол, хоча я люблю вичищати всю рушницю, так вона приємніше працює. У того  ж бюджетного Хатсана, навіть хромований ствол, який спрощує чищення.

Помпа їсть все (ну майже все) і просить ще. Це справедливо для патронів з невеликою наважкою, травматичних патронів, тактичних або спортивних патронів зі зменшеною віддачею. Напівавтомати можуть вередувати і відмовлятися від таких патронів. Але треба розуміти, що і на помпі може статися підклинювання гільзи. Якісь патрони рушниця може просто не любити.

Мінуси? Скорострільність для початківця буде все ж таки меншою, якщо порівнювати з напівавтоматами. З помпи треба ще навчитись стріляти швидко і влучно, хоча це і не так складно, як здається. Професіонали з помпою і з напівавтоматом можуть виконати вправу з практичної стрільби за один і той самий час. Тому що, технічна скорострільність ще нічого не значить, значення має швидкий прицільний постріл.

Фізична сила. Рушниця важить приблизно три кілограми, а це значить, що треба мати фізичну силу, щоб її, по-перше, тримати, а по-друге, працювати (або недопрацьовувати) цівкою. Тому тим, хто фізично слабший доведеться звикати до ваги. Але хочу заспокоїти, що на перших 2-3 тренуваннях важко всім, бо м’язи виконують незвичні дії.

Навчання. Все ж таки, напівавтомат робить кілька механічних дій сам, а тому стрілець зосереджується на інших маніпуляціях. Тому, хоч навчитися стріляти з помпи можна швидко, вона програє у простоті використання напівавтоматичним рушницям, про які я розповім у наступному тексті.

Щодо консультацій, допомоги у виборі та знижці, звертайтесь у приватні повідомлення.

Віталій Педченко (https://www.facebook.com/vitaly.pedchenko/)